MONITORING OF ECONOMIC TRANSFORMATION
Published 2021-05-31
Keywords
- The doctrine of food security,
- accessibility food,
- food independence,
- food products,
- subsistence minimum
- rational consumption standards,
- self-sufficiency ...More
How to Cite
1.
Schetinina И. New Documents, Old Problems. The Availability of Food in Russia. ECO [Internet]. 2021 May 31 [cited 2024 Dec. 21];51(6):77-98. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/4264
Abstract
Socio-economic changes in the country and in provision of population with food required a serious adjustment of the Doctrine of Food Security. In 2020, its updated version (Doctrine 2020) was adopted. Most innovations in the document have a positive impact on improving the food availability. Disadvantages include a lack of attention to the concept of social accessibility of food, an erroneous understanding of food independence, and an insufficiently integrated approach to ensuring the physical accessibility of food. The paper suggests options for eliminating these shortcomings in subsequent documents. In order to increase the economic availability of food, according to the author, it is necessary to change the methodology for determining the subsistence minimum, which is the material basis for rational nutrition of the population. It is shown that those innovations of the methodology, which began to operate in 2021, will not lead to a significant improvement in the nutrition of the Russian population, since income will objectively lag behind the growth rate of spending on the main set of consumer goods and services. The paper puts forward a proposal to change the methodology for determining the subsistence minimum, denoting the prospects to further increase its value, which will reduce poverty and improve the availability of food products for the population.References
- Воронин Б. А., Чупина И. П., Воронина Я. В. Продовольственная безопасность как одно из основных направлений обеспечения национальной безопасности // Аграрное образование и наука. 2020а. № 4. С. 14.
- Воронин Б. А., Воронина Я. В., Чупина И. П., Зарубина Е. В., Ручкин А. В. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации: сравнительный экономико-правовой анализ // Вопросы российского и международного права. 2020б. № 10. С. 143–151. DOI: 10.34670/AR.2020.41.51.020.
- Лубкова Э. М., Шилова А. Э. Особенности новой Доктрины продовольственной безопасности 2020 // ЭКО. 2020. № 11 (557). С. 124–140. DOI: 10.30680/ECO0131–7652–2020–11–124–140.
- Мохов А. Ю. Новеллы правового обеспечения продовольственной безопасности Российской Федерации // Парадигмы управления, экономики и права. 2020. № 1. С. 190–196.
- Степин В. С., Гусейнов А. А., Семгин Г. Ю. и др. Новая философская энциклопедия: в 4-х томах / И-нт философии РАН; ред.: В. С. Степин, А. А. Гусейнов, Г. Ю. Семгин [и др.]. М.: Мысль, 2010. 2816 с.
- Ушачев И., Чекалин В. Новая Доктрина продовольственной безопасности и меры по реализации ее основных положений // АПК: экономика, управление. 2020. № 4. С. 4–12. DOI: 10.33305/204–4.
- Шлушните С. Г. Новая Доктрина обеспечения продовольственнойй безопасности РФ 2020 года как новый вектор развития сельского хозяйства // Вестник науки. 2020. № 12 (33). Т. 3. С. 94–98.
- Щетинина И. В., Калугина З. И., Фадеева О. П., Чупин Р. И. Продовольственная безопасность России в условиях глобализации и международных ограничений. Новосибирск: ИЭОПП СО РАН, 2019. 264 с.
- Щетинина И. В. Прожиточный минимум и оплата труда – реалии современной действительности и перспективы изменений // ЭКО. 2020. № 1. С. 116–137. DOI: 10.30680/ЕСО0131–7652–2020–1–116–137.
- Яркова Т. М. Доктрина продовольственной безопасности России – что изменилось в 2020 году // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2020. № 6. С. 7–10.
- Gustafson S. Global hunger continues to rise, urgent climate action needed – new State of Food Security and Nutrition Report / Food Security Portal / Facilitated by IFPRI [Эл. ресурс]. URL: http://www.foodsecurityportal.org/global-hunger-continues-rise-urgent-climate-action-needed-new-state-food-security-and-nutrition-report (дата обращения 14.01.2019).
- Rosen S., Meade B., Fuglie K., Rada, N. International Food Security Assessment, 2014–2024 (GFA-25). Washington, DC: USDA ERS // Climate Change, Global Food Security, and the U. S. Food System. 146 p. DOI: 10.7930/J0862DC7. [Эл. ресурс]. URL: http://www.usda.gov/oce/climate_change/FoodSecurity2015Assessment/FullAssessment.pdf (дата обращения 26.03.2021).