Vol. 50 No. 1 (2020)
SOCIAL POLICY

Living Wage and Salary – Modern Realities and Prospects of Change

I. Schetinina
Institute of Economics and Industrial Engineering, SB RAS, Siberian Scientific Research Institute of Agricultural Economics of Siberian Federal Scientific Center for Agrobiotechnology RAS, Novosibirsk.
Bio

Published 2020-01-03

Keywords

  • consumer basket,
  • food,
  • living wage,
  • minimum wage,
  • able-bodied population,
  • necessary and surplus labor,
  • wages,
  • income
  • ...More
    Less

How to Cite

1.
Schetinina И. Living Wage and Salary – Modern Realities and Prospects of Change. ECO [Internet]. 2020 Jan. 3 [cited 2024 Nov. 24];50(1):116-37. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/3954

Abstract

The paper analyzes the validity of the minimum subsistence level and minimum payment wage officially established in Russia. The subsistence minimum is determined on the basis of calculated consumer basket, which is reviewed by the Government of the Russian Federation once every five years. Currently, the volume of the consumer basket is tied to food products in physical terms, the standards of which are underestimated in comparison with rational norms of consumption. Accordingly, the minimum wage level, which is oriented towards the cost of living, is also understated. This leads to a reduction in population incomes, to insufficient quality nutrition and inadequate satisfaction of other human needs. It increases social tension, reduces opportunities for professional growth of workers, and, accordingly, development of society as a whole. To solve these problems, it is necessary to revise approaches to calculating the cost of living, minimum wages and provide a decent quality of life to the population of the country.

References

  1. Белова Т. Н. Ситуация на рынке продовольствия: новые сигналы и старые проблемы // ЭКО. 2019. № 1. С. 131–152. DOI: 10.30680/ЕСО0131–7652–2019–1–131–152.
  2. Волкова Е. А. Зависимость роста МРОТ и прожиточного минимума от инфляции // Молодой ученый. 2017. № 15. С. 354–357.
  3. Калугина З. И., Зубкова Т. С. Итоги рыночной трансформации аграрного сектора России // ЭКО. 2013. № 3. С. 31–47.
  4. Конкина В. С. Экономическая доступность продовольствия в контексте проведения политики протекционизма // ЭКО. 2019. № 8. С. 103–117. DOI: 10.30680/ЕСО0131–7652–2019–8–103–117.
  5. Корчагин Ю. А. Широкое понятие человеческого капитала. Воронеж: ЦИРЭ, 2009 [Эл. ресурс]. URL: http://www.lerc.ru/?part=articles&art=3&page=22 (дата обращения: 02.08.2019).
  6. Ленин В. И. Философские тетради. 1895–1911 гг. // Полное собрание сочинений / Институт марксизма-ленинизма при ЦК КПСС. М.: Изд-во полит. лит., 1969. Изд. 5. Т. 29. 783 с.
  7. Маркс К., Энгельс Ф. Немецкая идеология. 1845–1846 гг. // К. Маркс и Ф. Энгельс. Сочинения / Институт Маркса – Энгельса – Ленина – Сталина при ЦК КПСС. М.: Гос. изд-во полит. лит., 1955. Изд. 2. Том 3. С. 7–544.
  8. Маркс К. Нищета философии. Ответ на «Философию нищеты» г-на Прудона // К. Маркс и Ф. Энгельс. Сочинения / Институт Маркса – Энгельса – Ленина – Сталина при ЦК КПСС. М.: Гос. изд-во полит. лит., 1955. Изд. 2. Том 4. С. 65–185.
  9. Смит А. Исследования о природе и причинах богатства народов. М.: ЭКСМО, 2011. 961 с.
  10. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика: Пер. с англ. 2-го изд. М.: Дело, 2001. 829 с.
  11. Халтурина Д. А., Зубкова Т. С. Правильное питание в контексте здоровья семьи: Доклад // Круглый стол «Проблемы здоровья современной семьи» (23.05.2019, Москва) / ФГБУ ЦНИИОИЗ Минздрава России [Эл. Ресурс]. URL: https://mednet.ru/images/materials/news/t.s._zubkova_d.a._halturina.pdf (дата обращения: 01.08.2019).
  12. Шульц Т. У. Экономика пребывания в бедности. Нобелевская лекция 8 декабря 1979 г. // Управление мегаполисом. 2009. № 6. С. 56–68.
  13. Schultz T. W. The Economic Value of Education. New York: Columbia University Press, 1963. 92 p.