ASPECTS OF REAL ECONOMY
Published 2019-04-19
Keywords
- GLOBAL CULINARY SPACE,
- DETERMINANTS OF GLOBAL CULINARY SPACE,
- CULINARY POWER,
- ENVIRONMENT,
- SOCIAL INEQUALITY
- CLASSES,
- ESTATES,
- RELIGIOUS FOOD TABOO ...More
How to Cite
1.
Rakhmanov А. Determinants of the Global Culinary Space. ECO [Internet]. 2019 Apr. 19 [cited 2024 Dec. 23];47(7):72-88. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/3752
Abstract
The author looks at the influence determinants of various national cuisines in the global culinary space. They are: the area of the country, its population, natural diversity, long-standing traditions of social inequality, diet taboos (if any) imposed by religion, ethical and moral reasons. A large number of examples illustrate how the specifics of national cuisine are attributable to historical forms of social inequality in different countries. Some attention is also paid to culinary-class disaggregation, when different classes of the same society focus on different national cuisines.References
1.
Рахманов А. Б. Глобальное кулинарное пространство и гастрономические стратегии городов России//ЭКО. -2017. -№ 3. -С. 91-103.
2.
Pareto V. Compendio di sociologia generale. Torino: Einaudi Editore, 1978.
3.
Петроний Гай Арбитр. Сатирикон. -М.: Вся Москва, 1990.
4.
Эко У. Имя розы. -М.: Фолиант, 1993.
5.
Трипадвизор. Россия // URL: // http://www.tripadvisor.ru/ (дата обращения: 02.04.2017).
6.
Пушкин А. С. Собрание сочинений в 10 томах. Т. 4. -М.: Государственное издательство художественной литературы, 1960.
7.
Толстой Л. Н. Анна Каренина. -М.: Наука, 1970.
8.
Гоголь Н. В. Собрание сочинений в шести томах. -М.: Государственное издательство художественной литературы, 1959.
9.
Рахманов А. Б. Катастрофа Титаника: социально-классовая структура и шансы на спасение//Вестник Московского университета. Серия 18. Социология и политология. -2016. -№ 2. -С. 62-82.
10.
The Chinese Millionaire. GroupM Knowledge-Hurun Wealth Report 2013. Shanghai: Hurun Research Institute, 2013.