Vol. 52 No. 6 (2022)
Cover story: Food and sanctions

The Doctrine of Food Security in the System of Providing the Population with Fish Products

A.M. Vasiliev
G. P. Luzin Institute for Economic Studies, Apatity
E.A. Lisunova
G. P. Luzin Institute for Economic Studies, Apatity

Published 2022-05-27

Keywords

  • Arctic; fishery; fish products; prices; food availability; food security

How to Cite

1.
Vasiliev А, Lisunova Е. The Doctrine of Food Security in the System of Providing the Population with Fish Products. ECO [Internet]. 2022 May 27 [cited 2024 Jul. 23];52(6):51-66. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/4447

Abstract

The authors aim to increase the role of the Food Security Doctrine in ensuring the economic availability of fish and fish products. The authors analyze the implementation of the Food Security Doctrine of the Russian Federation from 2013 to 2020 in terms of the provision of fish products and the dynamics of prices for the main types of Arctic fish. The level of decline in the purchasing power of fish products by the population of the Murmansk Oblast in 2020 in comparison with 2013 is calculated. The measures to adjust the price policy in the domestic market of fish products and to stimulate the implementation of the Doctrine by the fishermen of the northern basin are suggested. Foreign experience in the regulation of prices for fish and agricultural products is considered. It is proposed to give the Food Security Doctrine a legislative character.

References

  1. Богачев А. И. Современный рыбохозяйственный комплекс России и его роль в обеспечении продовольственной безопасности страны // Рыбоводство и рыбное хозяйства. 2018. № 10 (153). С. 8–17.
  2. Колончин К. В., Бетин О. И., Волошин Г. А., Горбунова М. А. Мониторинг цен на рыбу мороженую на внутреннем рынке. Анализ динамики, определение факторов изменения // Вопросы рыболовства. 2021. Т. 22. № 3. С. 97–110.
  3. Котов Н. М. Совершенствование государственного управления развитием региональных рыбохозяйственных комплексов Дальнего Востока: дис. … канд. экон. наук: 08.00.05. / Н. М. Котов. М., 2016. 169 с.
  4. Ларионов В. Г. Продовольственная безопасность России // Продовольственная политика и безопасность. 2015. Т. 2. № 1. С. 47–58. DOI: 10.18334/ppib.2.1.456.
  5. Староверов В. Г., Вартанова М. Л. Продовольственная безопасность России – важнейшая составляющая демографической политики страны // Экономические отношения. 2019. Т. 9. № 4. С. 2851–2862. DOI: 10.18334/eo.9.4.41461
  6. Титова Г. Д. Биоэкономические проблемы рыболовства в зонах национальной юрисдикции. СПб: Издательство «ВВМ», 2007. 368 с.
  7. Цены и ценообразование / Под ред. И. К. Салимжанова. М.: ЗАО «Финстатинформ», 2001. 304 с.
  8. Шагайда Н. И., Узун В. Я. Продовольственная безопасность в России: мониторинг, тенденции и угрозы / Н. И. Шагайда, В. Я. Узун. М.: Издательский дом «Дело» РАНХиГС, 2015. 110 с.
  9. Elvestad C. A Sustainable Russian Fishing Industry: Feeding Russia with (Russian) Seafood? // Russian agriculture and fisheries. 2017. No. 204. Pp. 14–17.
  10. Nilssen F. Sustainability in Russian Fisheries? // Russian agriculture and fisheries. 2017. No. 204. Pp. 6–9.
  11. Wegren S., Nikulin A., Trotsuk I. Food Policy and Food Security. Putting Food on the Russian Table. “Lexington Books” Publ. 2018. 330 p.
  12. Wegren S., Nilssen F. Russia’s Role in the Contemporary International Agri-Food Trade System. Cham. Publ.: Palgrave Macmillan, 2022. 343 p. DOI: 10.1007/978–3–030–77451–6
  13. Wegren S., Nilssen F., Elvestad C. The impact of Russian food security policy on the performance of the food system // Eurasian Geography and Economics. 2016. Vol. 57. Iss. 6. Pp. 671–699. DOI: 10.1080/15387216.2016.1222299