Vol. 52 No. 6 (2022)
Cover story: Food and sanctions

Russia’s Food Security in the Light of Recent Political and other Events

I.V. Shchetinina
Institute of Economics and Industrial Engineering, SB RAS; Siberian Scientific Research Institute of Agricultural Economics of Siberian Federal Scientific Center for Agrobiotechnology RAS,
Yu.O. Derevyanko
Siberian Federal Research Center of Agrobiotechnologies of the Russian Academy of Sciences, Novosibirsk

Published 2022-05-27

Keywords

  • food security; food availability; agricultural production; labor resources; agrarian education; motivation; clusters; innovation; humanitarian aid

How to Cite

1.
Shchetinina И, Derevyanko Ю. Russia’s Food Security in the Light of Recent Political and other Events. ECO [Internet]. 2022 May 27 [cited 2024 Nov. 21];52(6):26-50. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/4446

Abstract

Socio-political and economic changes in the country have superimposed an increase in the need for food, the export orientation of the economy on the background of a decline in the production of certain types of agricultural products, rising prices and a decrease in the economic affordability of food, financial, personnel and other problems, which have caused the risk of reducing food security of the country. To solve these problems, it is necessary to provide targeted state support, a cluster approach to the innovative development of the agro-industrial complex, provision of agricultural production with qualified personnel, modern equipment and technology. The authors consider a number of directions and specific measures that will improve the efficiency of agricultural production and food security of the country.

References

  1. Афанасьев Е. В., Быков А. А., Головатюк С. М. Концептуальные основы развития агропродовольственного рынка Сибири // АПК: экономика, управление. 2019. № 8. С. 40–49. DOI: 10.33305/198–40.
  2. Быков А. А. Экспорт зерна и продуктов его переработки на примере Сибирского федерального округа: сложившаяся ситуация, позитивные процессы // Проблемы агрорынка. 2021. № 2. С. 138–146. DOI: 10.46666/2021–2.2708–9991.17.
  3. Гасинец М. В., Капуза А. В., Добрякова М. С. Агентность учителей в формировании учебного успеха школьников: роли и убеждения // Вопросы образования. 2022. № 1. С. 75–97. DOI: 10.17323/1814–9545–2022–1–75–97.
  4. Елаго Т. А., Глушак Н. В. Сельское хозяйство России в эпоху цифровизации // Развитие агропромышленного комплекса в условиях цифровой экономики: Сборник научных трудов II Национальной научно-практической конференции, Самара, 29–30 апреля 2020 года. Самара: Самарский государственный аграрный университет, 2020. С. 6–9.
  5. Инновационно-технологические кластеры стран – членов МЦНТИ // Международный центр научной и технической информации. М., Февраль 2013 г. 46 с. [Эл. ресурс]. URL: http://www.icsti.su/uploaded/201304/cluster.pdf (дата обращения: 22.03.2022).
  6. Першукевич П. М., Тю Л. В. Стратегия развития АПК Сибири до 2035 года: социально-экономические аспекты // АПК: Экономика, управление. 2018. № 12. С. 4–12.
  7. Портер М. Е. Конкурентная стратегия: Методика анализа отраслей и конкурентов: пер. с англ. 2-е изд. М.: Альпина Бизнес Букс, 2006. 452 с.
  8. Стратегия социально-экономического развития АПК Сибирского федерального округа в условиях глобализации и интеграции: монография / П. М. Першукевич, Н. И. Кашеваров [и др.]; под. ред. П. М. Першукевича, Л. В. Тю / СибНИИЭСХ СФНЦА РАН. Новосибирск: СФНЦА РАН, 2018. 315 с.
  9. Тю Л. В. Совершенствование государственной поддержки инвестиций в сельское хозяйство // АПК: экономика, управление. 2019. № 11. С. 23–30.
  10. Шкарупа Е. А. Цифровизация АПК: результаты, проблемы, направления развития // Региональная экономика. Юг России. 2020. Т. 8. № 4. С. 144–153.
  11. Щетинина И. В., Калугина З. И., Фадеева О. П., Чупин Р. И. Продовольственная безопасность России в условиях глобализации и международных ограничений. Новосибирск: ИЭОПП СО РАН, 2019. 264 с.
  12. Щетинина И. В. Документы новые – проблемы старые. О доступности продуктов питания в России // ЭКО. 2021. № 6. С. 77–98. DOI: 10.30680/ECO0131–7652–2021–6–77–98.
  13. Яранцева С. Б., Герасимчук Л. Д., Шишкина М. А. Новая порода крупного рогатого скота молочного направления Сибирячка // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2019. Т. 49. № 6. С. 62–70.
  14. Якимова Л. А. Социально-экономические проблемы сельских жителей региона // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2006. № 2. С. 46–48.
  15. Jonathan Sallet. Innovation Clusters Create Competitive Communities // HuffPost. 25 May 2011. [Эл. ресурс]. URL: https://www.huffpost.com/entry/innovation-clusters-creat_b_293603 (дата обращения: 21.02.2022).
  16. Jonathan Sallet, Ed Paisley. The Geography of Innovation: The Federal Government and the Growth of Regional Innovation Clusters // Science Progress. September 2009. 43 p.