Vol. 46 No. 1 (2016)
ASPECTS OF REAL ECONOMY

Structural and Qualitative Transformation of the Bread Market (Analysis of the Current State and the Problems of Development)

N. Usenko
Kuzbass Institute of Economics and Law, Novosibirsk State University
Bio
Yu. Otmakhova
Novosibirsk State University, Institute of Economics and Industrial Engineering SB RAS
Bio
V. Poznyakovskiy
Research Institute of Processing and Certification of Food Products of Kemerovo Technological Institute of Food Industry
Bio

Published 2018-07-15

Keywords

  • BREAD MARKET,
  • COMPETITIVE PROCESSES,
  • BREAD QUALITY,
  • INNOVATION,
  • FOOD SECURITY

How to Cite

1.
Usenko Н, Otmakhova Ю, Poznyakovskiy В. Structural and Qualitative Transformation of the Bread Market (Analysis of the Current State and the Problems of Development). ECO [Internet]. 2018 Jul. 15 [cited 2024 Jul. 31];46(1):108-24. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/1431

Abstract

The article presents the analysis of the characteristics of a fundamental transformation is happening and competition processes at the bread market and their impact on changing the structure of the product offering and product quality. The authors consider the peculiarities of innovation in the field of production of bread and bakery products.

References






1.

Выборочное наблюдение рациона питания населения. Федеральная служба государственной статистики, 2013 г. URL: http://www.gks.ru/free_doc/new_site/food1/index.html (дата обращения: 15.08.2015).





2.

Отраслевая целевая программа Развитие хлебопекарной промышленности Российской Федерации на 2014-2016 годы.





3.

Мукомолов беспокоит качество хлеба//Экономика и жизнь. -2014. -№ 26 (9542). URL: http://www.eg-online.ru/article/251239/(дата обращения: 27.07.2015).





4.

Усенко Н., Сафьянов В. Проблемы пекарей Кузбасса в новых условиях//Хлебопродукты. -1996. -№ 8. -С. 9-11.





5.

Рынок зерна за 2003 г. Отчет Министерства сельского хозяйства РФ // Агробюллетень. - 2004. - № 4. - С.6-10.





6.

Выборочное наблюдение рациона питания населения. Федеральная служба государственной статистики, 2013 г. URL: http://www.gks.ru/free_doc/new_site/food1/index.html (дата обращения: 15.08.2015).





7.

Российский стат. ежегодник. 1994. Стат. сб./Госкомстат России. -М., 1994. -799 с.





8.

Изменение цен на хлеб в России вдвое ниже прогнозов. URL: http://k-vedomosti.ru/news/detail/140287/(дата обращения: 24.08.2015).





9.

URL: http://www.dp.ru/a/2014/08/18/Sankcii_pripekli_hlebnie/(дата обращения: 29.08.2015).





10.

О продовольственной безопасности в 2013 году и прогнозе ее обеспечения в 2014 году. URL: http://government.ru/orders/12150/(дата обращения: 24.08.2015).









11. Усенко Н. И., Позняковский В. М., Отмахова Ю. С. Пальмовый рай или пальмовый спрут? Современные тренды и угрозы продовольственного рынка//ЭКО. -2014. -№ 9. -С. 135-152.
12. Глинушкин А. П. Пшеница и хлеб: агроэкологическая и технологическая эффективность защиты яровой пшеницы в условиях степной зоны Южного Урала. -Саратов: ИЦ Наука, 2009. -198 с.
13. Морозова Е. В., Пшеничникова Т. А., Симонов А. В., Щукина Л. В., Чистякова А. К., Хлесткина Е. К. Сравнительный анализ генетической изменчивости по агрономически важным признакам среди сортов яровой мягкой пшеницы, возделывавшихся в Сибири в XX веке//Материалы объединенного мероприятия VI Съезд Вавиловского общества генетиков и селекционеров и ассоциированные генетические симпозиумы, 15-20 июня 2014 г., Ростов-на-Дону. -С. 144-145.
14. Хлесткина Е. К. Молекулярные маркеры в генетических исследованиях и в селекции//Вавиловский журнал генетики и селекции. -2013. -Т. 17. -С. 1044-1054.
15. URL: http://bahetle.com/ownproduction/view/category/2/item/65/
16. URL: http://peroxide.ucoz.org/