Vol. 53 No. 8 (2023)
ECONOMY SECTORS AND MARKETS

The Exacerbation of Food Security Problems in the Current International Environment

I.V. Shchetinina
Institute of Economics and Industrial Engineering SB RAS; Siberian Scientific Research Institute of Agricultural Economics of Siberian Federal Scientific Center for Agrobiotechnology RAS

Published 2023-07-31

Keywords

  • Food security; international restrictions; food availability; agricultural production; labor resources; food balances; food stocks; food exports and mutual settlements; WTO

How to Cite

1.
Shchetinina И. The Exacerbation of Food Security Problems in the Current International Environment. ECO [Internet]. 2023 Jul. 31 [cited 2024 Aug. 24];53(8):77-103. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/4642

Abstract

The aspects of food security under the conditions of CFE and international restrictions acquire a new urgency. Unjustified international sanctions, growth of migration flows in Russia, reduction of the number and quality of labor resources in the countryside, growth of exports and food prices, etc. generate risks of reducing the physical and economic availability of food in Russia. The ways out of this situation can be the following: developing food balances, taking into account additional needs in the country, increasing the strategic food reserves, differentiated approach to stimulating food export, transition to mutual settlements in reliable currencies, suspending WTO membership, creating favorable conditions for raising the level of rural workers, including through the program of compatriots’ repatriation.

References

  1. Волков С.К., Кетько Н.В. Сельские территории современной России: тренды развития и механизмы трансформации (на примере Волгоградской области) // Регион: экономика и социология. 2020. № 4 (108). С. 100–122. DOI: 10.15372/REG20200405
  2. Гумеров Р.Р. Феномен «спящих» угроз продовольственной безопасности России: условия реализации и механизмы нейтрализации // ЭКО. 2022. № 6. С. 8–25. DOI: 10.30680/ECO0131–7652–2022–6–8–25
  3. Демидова С.Е., Балог М.М. Анализ роли ВТО в международной торговле России и ограничений в 2011–2020 гг. // Вектор науки ТГУ. 2022. № 1 (48). С. 5–16. DOI: 10.18323/2221–5689–2022–1–5–16
  4. Едренкина Н.М., Сучков А.И., Лисицин А.Е. Прогноз трудовых ресурсов сельских территорий // АПК: экономика, управление. 2021. № 8. С. 8–14.
  5. Козлова О.А., Макарова М.Н. Оценка демографических потерь трудового потенциала региона // Вестник ЮУрГУ. Серия «Экономика и менеджмент». 2022. Т. 16. № 2. С. 64–72. DOI: 10.14529/em220206
  6. Кулистикова Т. Рост под санкциями. 2022 год стал крайне сложным для экономики, но агросектор будет в плюсе // Агроинвестор. 2 декабря 2022. [Эл. ресурс]. URL: https://www.agroinvestor.ru/markets/article/39359-rost-pod-sanktsiyami-2022-god-stal-krayne-slozhnym-dlya-ekonomiki-no-agrosektor-budet-v-plyuse/ (дата обращения: 17.05.2023).
  7. Кулистикова Т., Максимова Е. Комбикорм пока в плюсе. Топ-25 крупнейших игроков за год произвели свыше 19 млн т продукции // Агроинвестор. 2022. 1 апреля [Эл. ресурс]. URL: https://www.agroinvestor.ru/analytics/article/37844-kombikorm-poka-v-plyuse-top-25-krupneyshikh-igrokov-za-god-proizveli-svyshe-19-mln-t-produktsii/ (дата обращения: 28.10.2022).
  8. Майорова Е.Е. Подходы России к реформе ВТО // Торговая политика. 2020. № 2/22. С. 16–20. DOI: 10.17323/2499–9415–2020–2–22–16–20
  9. Международный демографический форум «Демография и глобальные вызовы» /Отв. ред.д.г.н., проф. Н.В. Яковенко. Воронеж: «Цифровая полиграфия», 2021. 1142 с.
  10. Покровская Н.В. Перспективы оспаривания международных экономических санкций в контексте обязательств России перед ВТО // Современная наука: актуальные проблемы теории и практики. 2021. № 07. С. 174–178. DOI 10.37882/2223–2974.2021.07.31
  11. Продовольственная безопасность: прошлое, настоящее, будущее: Материалы круглого стола (с межд. участием), (г. Луганск, 24 января 2023 г.). В 2-х частях, Ч.I. Луганск: «Ноулидж», 2023a. 349 с.
  12. Продовольственная безопасность: прошлое, настоящее, будущее: Материалы круглого стола (с межд. участием), (г. Луганск, 24 января 2023 г.). В 2-х частях, Ч. II. Луганск: «Ноулидж», 2023b. 339 с.
  13. Соболева С.В., Смирнова Н.Е., Чудаева О.В. Изменения численности и половозрастной структуры населения Сибирского федерального округа и его регионов в 1989–2017 гг.: оценка последствий и риски // Регион: экономика и социология. 2019. № 2. С. 151–184. DOI: 10.15372/REG20190207.
  14. Ушачев И.Г., Бондаренко Л.В., Чекалин В.С. Основные направления комплексного развития сельских территорий // Вестник Российской академии наук. 2021. Т. 91. № 4. С. 316–325.
  15. Фадеева О.П. Государственная политика в сфере АПК: приоритеты и возможности сибирских регионов // ЭКО. 2021. № 11(569). С. 8–35. DOI: 10.30680/ECO0131–7652–2021–11–8–35
  16. Щетинина И.В., Калугина З.И., Фадеева О.П., Чупин Р.И. Продовольственная безопасность России в условиях глобализации и международных ограничений. Новосибирск: ИЭОПП СО РАН, 2019. 264 с.
  17. Щетинина И.В. Документы новые – проблемы старые. О доступности продуктов питания в России // ЭКО. 2021. № 6. С. 77–98. DOI: 10.30680/ECO0131–7652–2021–6–77–98
  18. Щетинина И.В., Деревянко Ю.О. Продовольственная безопасность России в свете последних политических и иных событий // ЭКО. 2022. № 6. С. 26–50. DOI: 10.30680/ECO0131–7652–2022–6–26–50
  19. The future of food and agriculture – Drivers and triggers for transformation. The Future of Food and Agriculture, 2023. no. 3. 68 p. DOI: https://doi.org/10.4060/cc0959en
  20. The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. 2022. 260 p. DOI: https://doi.org/10.4060/cc0639en
  21. Zoya Kapelyuk, Irina Shchetinina, Anna Aletdinova, Svetlana Gorodkova, Yulia Derevyanko. Prospects of personnel training for the agricultural sector in the conditions of digitalization // International Scientific-Practical Conference “Agriculture and Food Security: Technology, Innovation, Markets, Human Resources” (FIES2022). BIO Web Conf. Vol. 52. doi: https://doi.org/10.1051/bioconf/20225200041