Vol. 52 No. 9 (2022)
ECONOMY SECTORS AND MARKETS

On Some Aspects of Food Security Assessment

I.N. Sannikova
Altai State University; Novosibirsk State Technical University
E.A. Prikhodyko
Novosibirsk State Technical University; Altai State University

Published 2022-08-30

Keywords

  • food security; economic accessibility; physical accessibility; food safety; health preservation

How to Cite

1.
Sannikova И, Prikhodyko Е. On Some Aspects of Food Security Assessment. ECO [Internet]. 2022 Aug. 30 [cited 2024 Jul. 22];52(9):149-65. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/4510

Abstract

Existing approaches to the definition of food security are based on simultaneous assessment of economic and physical availability of food products, but ignore qualitative indicators, which generates risks of reducing food quality and food safety. The authors analyze the evaluation system of food security in Russia and propose to implement qualitative criteria into it.

References

  1. Алтухов А. И. Парадигма продовольственной безопасности России. М.: Фонд развития и поддержки молодёжи «Кадровый резерв», 2019. 685с.
  2. Власов В. А. Историко-правовой аспект генезиса формирования и развития категории «продовольственная безопасность» на мировом уровне // История государства и права. 2020. № 1. С. 59–65. DOI 10.18572/1812–3805–2020–1–59–65
  3. Волконский В. А. Развитие доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации / В. А. Волконский, В. М. Смирнов // Modern Economy Success. 2022. № 1. С. 197–202.
  4. Гумеров Р. Р. Продовольственная безопасность: новые подходы к анализу содержания и оценке // Проблемы прогнозирования. 2020. № 5(182). С. 133–141. DOI 10.1134/S107570072005007X
  5. Ксенофонтов М. Ю., Ползиков Д. А., Гольденберг И. А., Ситников П. В. Методологические проблемы формирования концепции продовольственной безопасности в России // Проблемы прогнозирования. 2018. № 5. С. 127–136.
  6. Паппэ Я. Ш., Антоненко Н. С., Ползиков Д. А. Продовольственная безопасность России: современный подход // Проблемы прогнозирования. 2017. № 3(162). С. 62–74.
  7. Сафиуллин И. Н., Зиганшин Б. Г., Амирова Э. Ф. и др. Оценка продовольственной безопасности России // Вестник Казанского государственного аграрного университет. 2021. Т. 16. № 2(62). С. 124–132. DOI 10.12737/2073–0462–2021–124–132
  8. Тумаланов Н. В., Урасова И.Н., Антоновская Е.А. Совершенствование подходов к оценке обеспечения продовольственной безопасности страны // Oeconomia et Jus. 2020. № 4. С. 40–48. DOI 10.47026/2499–9636–2020–4–40–48
  9. Шагайда Н. И., Узун В. Я. Продовольственная безопасность в России: мониторинг, тенденции и угрозы / М.: Издательский дом «Дело» РАНХиГС, 2015. 110 с.
  10. Шалаева Л. В. Финансовые результаты деятельности сельскохозяйственных организаций как фактор обеспечения продовольственной безопасности // Региональная экономика: теория и практика. 2021. Т. 19. № 8(491). С. 1477–1497. DOI 10.24891/re.19.8.1477
  11. Bambra C., Gibson M., Sowden A., Wright K., Whitehead M., Petticrew M. Tackling the wider social determinants of health and health inequalities: evidence from systematic reviews // J Epidemiol Community Health 2010; 64(4):284-291. DOI: 10.1136/jech.2008.082743
  12. Burchi F., De Muro P. From food availability to nutritional capabilities: Advancing food security analysis. Food Policy. 2016. – 60. 10–19. DOI: 10.1016/j.foodpol.2015.03.008
  13. Gooding H., Walls C., Richmond T. Food insecurity and increased BMI in young adult women. Obesity (Silver Spring). 2012 Sep;20(9):1896–901. DOI: 10.1038/oby.2011.233