Vol. 51 No. 2 (2021)
REGIONAL DEVELOPMENT

Economic Accessibility of Food: Regional and Social Differences

Z. Kalugina
Institute of Economics and Industrial Engineering, SB RАS
Bio

Published 2021-02-01

Keywords

  • food security,
  • food independence,
  • economic availability of food,
  • regional differentiation,
  • household consumption,
  • share of food in the structure of consumption,
  • social inequality
  • ...More
    Less

How to Cite

1.
Kalugina З. Economic Accessibility of Food: Regional and Social Differences. ECO [Internet]. 2021 Feb. 1 [cited 2024 May 23];51(2):165-7. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/4200

Abstract

 The paper reviews problems of economic availability of food, which is understood as the possibility of purchasing food at current prices, afforded by a corresponding level of personal income. Regional and social differences in this indicator are examined. An extremely important factor of ensuring the economic availability of food is building up domestic production, which has shown a positive trend. It is established that the country has achieved food security in the main food groups. It is argued that combatting poverty is a priority task on the way to increase the economic accessibility of food products for all population groups. However, the statistics shows that measures taken in this direction have not yet brought tangible results.

References

  1. Беляев С. А. О повышении роли государства в обеспечении продовольственной безопасности в условиях эмбарго // Иннов: электронный научный журнал. 2017. № 4 (33).
  2. Вавилина Н. Д. Бедность в России как социальное явление и социальная проблема / Рос. акад. гос. службы при Президенте РФ. Сиб. акад. гос. службы. Новосибирск: СибАГС, 2000. 510 с.
  3. Гумеров Р. Методологические проблемы измерения и оценки состояния национальной продовольственной безопасности // Экономист. 2016. № 4. C. 33–41.
  4. Крылатых Э. Н. Концепции и методологические основы изучения продовольственной безопасности // Никоновские чтения. 2014. № 19. С. 3–5.
  5. Першукевич П. М. Оценка и регулирование обеспечения продовольственной независимости и безопасности населения Сибири // Регион: экономика и социология. 2018. № 3 (99). С. 57–76.
  6. Троцук И. В., Никулин А. М., Вегрен С. Трактовки и способы измерения продовольственной безопасности в современной России: дискурсивные и реальные противоречия // Мир России. 2018. Т. 27. № 1. С. 34–64.
  7. Фадеева О. П. Сельские сообщества и хозяйственные уклады: от выживания к развитию / Под ред. З. И. Калугиной. Новосибирск: ИЭОПП СО РАН, 2015. 264 с.
  8. Шагайда Н., Узун В. Продовольственная безопасность: проблемы оценки // Вопросы экономики. 2015. № 5. С. 63–78.
  9. Щетинина И. В. Продовольственная безопасность и международное сотрудничество // Вестник НГИЭИ. 2018. № 10 (89). С. 135–152.