Vol. 50 No. 11 (2020)
MONITORING OF ECONOMIC TRANSFORMATION

A New Doctrine of Food Security of the Russian Federation: a Paradigm Change

E. Lubkova
Kuzbass State Technical University named after T. F. Gorbachev, Kemerovo
Bio
A. Shilova
Kuzbass State Technical University named after T. F. Gorbachev, Kemerovo
Bio

Published 2020-10-31

Keywords

  • food security,
  • agri-food sector,
  • food supply,
  • agribusiness competitiveness

How to Cite

1.
Lubkova Э, Shilova А. A New Doctrine of Food Security of the Russian Federation: a Paradigm Change. ECO [Internet]. 2020 Oct. 31 [cited 2024 Aug. 3];50(11):124-40. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/4150

Abstract

The adoption of the new Doctrine of Food Security is changing the approach to security. The paper summarizes implementation of the previous Doctrine, provides a comparative analysis of main provisions of the two doctrines. The authors believe that the positive results of implementation of the 2010 Doctrine were an increase in the production and consumption of basic food resources and a lower share of imported food products in retail commodity resources, the fulfillment of targets for production of most types of domestic food declared in the doctrine. At the same time, new challenges appeared over the ten-year period, including a significant change in the external economic situation, new economic restrictions, the need to clarify quantitative indicators of food security and improve the organizational and economic mechanism for ensuring food security. The authors believe that the main changes in the current doctrine focused on food quality issues, identifying specific national interests in food security, recognizing the need for technological and personnel development of agriculture, raising attention to development of commodity markets, clarifying indicators of food availability, expanding the list of agricultural products and self-sufficiency thresholds for food, displacement of development vector of the food sector from import substitution to positive trade balance and increasing functionality of the RF Government and the public authorities of the Russian Federation in ensuring food security.

References

  1. Барсукова С. Ю. Доктрина продовольственной безопасности российской Федерации: оценка экспертов // TERRA ECONOMICUS. 2012. № 4. С. 37–46.
  2. Белова Т. Н. Ситуация на рынке продовольствия: новые сигналы и старые проблемы // ЭКО. 2019. № 1 (535). С. 131–152. DOI: 10.30680/ЕСО0131-7652-2020-1-131-152
  3. Грешонков А. М., Абрамова Л. М. Смена ориентиров доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации // Социально-экономические явления и процессы. 2014. Т. 9. № 9. С. 32–36.
  4. Гумеров Р. Р. Продовольственная безопасность Российской Федерации (теория и практика). СПб.: Издательство «Буквально», 2018. 420 с.
  5. Кучумов А. В., Воробьёва Е. С., Трофименкова Е. В. Стратегия развития агропромышленного комплекса России в рамках доктрины продовольственной безопасности // Экономический журнал. 2018. № 2 (50). С. 40–51.
  6. Национальная экономика: обеспечение продовольственной безопасности в условиях интеграции и глобализации: Монография / Под ред. Э. Н. Крылатых, В. З. Мазлоева. М.: ИНФРА-М, 2016. 238 с.
  7. Панков Н. В. О реализации Доктрины продовольственной безопасности // Фундаментальные и прикладные исследования кооперативного сектора экономики. 2012. № 5. С. 12–15.
  8. Продовольственная безопасность региона: монография / Т. В. Ускова, Р. Ю. Селименков, А. Н. Анищенко, А. Н. Чекавинский. Вологда: ИСЭРТ РАН, 2014. 102 c.
  9. Продовольственная безопасность в России: мониторинг, тенденции и угрозы / Н. И. Шагайда, В. Я. Узун. М.: Издательский дом «Дело» РАНХиГС, 2015. 110 с.
  10. Прокопьев М. Г. Продовольственная безопасность: анализ проекта доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации (часть I) // Региональные проблемы преобразования экономики. 2018а. № 9 (95). С. 37–42. DOI: 10.26726/1812–7096–2018–9–37–42
  11. Прокопьев М. Г. Продовольственная безопасность: анализ проекта доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации (часть II) // Региональные проблемы преобразования экономики. 2018b. № 10 (96). С. 7–12. DOI: 10.26726/1812–7096–2018–10–7–12
  12. Развитие экспортного потенциала АПК России: ценовой аспект: науч. изд. / И. Г. Ушачев, А. Г. Папцов, А. Ф. Серков и др. М.: ФГБНУ: Росинформагротех, 2019. 312 с.
  13. Чигвинцев В. В. Доктрина продовольственной безопасности России: становление, законодательное регулирование, проблемы практической реализации // Северо-Кавказский юридический вестник. 2014. № 2. С. 85–88.
  14. Шилова А. Э., Лубкова Э. М., Мазурова М. А. Нормативно-правовое регулирование категории «продовольственная безопасность» в Российской Федерации: от межнационального до национального уровня // Экономика и предпринимательство. 2017. № 4–1 (81–1). С. 174–179.
  15. Яковлев Г. Е., Кузнецова Э. Г. Проблемы реализации Доктрины продовольственной безопасности // Вестник Чувашского университета. 2011. № 1. С. 493–498.