Vol. 50 No. 6 (2020)
Тема номера: Секреты потребления домохозяйств

Current State of Food Security in the Eurasian Economic Union Countries

D. Polzikov
VEB of the Russian Federation, Moscow
Bio

Published 2020-06-01

Keywords

  • food security,
  • food self-sufficiency,
  • Eurasian Economic Union,
  • per capita food consumption,
  • affordability of food,
  • economic accessibility,
  • agricultural imports
  • ...More
    Less

How to Cite

1.
Polzikov Д. Current State of Food Security in the Eurasian Economic Union Countries. ECO [Internet]. 2020 Jun. 1 [cited 2024 Sep. 21];50(6):67-86. Available from: https://ecotrends.ru/index.php/eco/article/view/4047

Abstract

The paper aims at assessing a current state of food security in the Eurasian Economic Union (EAEU) countries. The author considers key aspects of food security: economic and physical access to food, and food self-sufficiency. This includes analysis of official data on average per capita consumption of basic foods (in comparison with established nutrition standards), the dietary energy value, and a share of food expenses in consumer spending structure. The author also presents his estimates of actual and normative consumer spending by households in various 10% income groups (based on data of sample household surveys), as well as estimates of imports share in domestic consumption of basic agricultural products. The analysis shows that accepted food security criteria are formally fulfilled for most products in all EAEU countries except Kyrgyzstan. At the same time, a significant part of households has limited ability to purchase food in required volumes and assortment. In addition, it is shown that the bulk of food imports comes from the other EAEU countries. This implies lower risks of external shocks in agricultural products supply and makes it possible to mitigate the criteria of food self-sufficiency in the EAEU countries.

References

  1. Алтухов А. И. Территориально-отраслевое разделение труда в агропромышленном производстве – основа межгосударственной интеграции в аграрной сфере экономики Евразийского экономического союза // Агропродовольственная политика России. 2017. № 10 (70). С. 2–10.
  2. Кожахметова Г. А., Лашкарева О. В. Современное состояние продовольственной безопасности в Республике Казахстан // Успехи современного естествознания. 2015. № 1–5. С. 831–838.
  3. Ксенофонтов М. Ю., Ползиков Д. А., Гольденберг И. А., Ситников П. В. Методологические проблемы формирования концепции продовольственной безопасности в России // Проблемы прогнозирования. 2018. № 5. С. 127–136.
  4. Ксенофонтов М. Ю., Ползиков Д. А., Небреев Н. В., Ситников П. В. К оценке текущего состояния продовольственной безопасности РФ // Научные труды: Институт народнохозяйственного прогнозирования РАН. 2017. Т. 15. С. 11–29.
  5. Мониторинг продовольственной безопасности ЕАЭС: 2014 [Эл. ресурс] Евразийская экономическая комиссия. М., 2015. URL: http://www.eurasiancommission.org/ru/act/prom_i_agroprom/dep_agroprom/monitoring/Documents/Мониторинг%20продовольственной%20безопасности%20Союза%202014.pdf
  6. Обзор государственной политики в сфере агропромышленного комплекса государств-членов Евразийского экономического союза за 2012–2018 годы / Евразийская экономическая комиссия. М., 2019. URL: http://www.eurasiancommission.org/ru/act/prom_i_agroprom/dep_agroprom/agroprom/Documents/Обзор%20по%20согласованной%20агропромышленной%20политике.pdf
  7. Шагайда Н. И., Узун В. Я. Продовольственная безопасность России: мониторинг, тенденции, угрозы. М.: Издательский дом «Дело» РАНХиГС, 2015. 110 с.
  8. Шагайда Н. И., Узун В. Я., Янбых Р. Г., Гатаулина Е. А., Сарайкин В. А., Карлова Н. А. Оценка рисков реализации соглашения ЕЭП по сельскому хозяйству для России [Эл. ресурс]. РАНХиГС. 2015. URL: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2624599
  9. Шкуренко А. В. Формирование общего аграрного рынка в ЕС: уроки для Евразийского экономического союза // Евразийская экономическая интеграция. 2015. № 4. С. 73–94.